Nacht van de Geschiedenis: iconen bij de orthodoxen

Iconen zijn typerend voor de Orthodoxe Kerk en zijn vooral ontstaan in Griekenland, de Balkan en Rusland. Het zijn paneelschilderingen die, net als de glasramen, schilderijen en heiligenbeelden in de Rooms-Katholieke kerken, een soort bijbel vormen die de gelovigen makkelijk kunnen volgen. Overigens bevinden zich ook in de abdijkapel van Kortenberg enkele iconen; die zullen tijdens de lezing worden tentoongesteld in de bibliotheek.
Spreker Armand De Roose gaat dieper in op het belang van iconen voor de Orthodoxe Kerk. Hij analyseert de verschillen tussen de Orthodoxe en de Rooms-Katholieke Kerk en behandelt ontstaan en verspreiding van de iconen. Er is aandacht voor de technische kant van de zaak en daarnaast heeft de spreker het over de theologische en de liturgische betekenis van iconen. Hij leert je wat iconoclasme en iconostase betekenen en wat de ‘Christos Pantocratos’ is. Deze voordracht is ideaal om je culturele kennis van Oost- en Zuid-Europa bij te schaven.

Dinsdag 20 maart om 19.30 u.
5 euro, drankje inbegrepen. Sociaal tarief met vrijetijdspas
Inschrijven is verplicht en kan via de UiTbalie in de Bib, uitbalie@kortenberg.be of 02 755 22 80