Herboren: hier komt een nieuwe Belg

Lezing met Majd Khalifeh

Veertien jaar geleden kwam Majd Khalifeh (°1983) aan in België, op zoek naar een identiteit. Hij was op de vlucht voor het regime in Damascus, Syrië, waar hij als staatloze Palestijn na vele omzwervingen was beland. Die dag had het goedkoopste vliegticket bestemming Brussel. Zo simpel kan het zijn.

Een verhaal zoals dat van vele andere vluchtelingen die de laatste jaren de oversteek maken naar de Europese Unie. Wie zijn doel bereikt wordt ‘herboren’ in een nieuwe maatschappij waar hij of zij amper iets van af weet. Zo was het ook bij Majd Khalifeh: zijn eigen taal, cultuur en kennis leken plots verdampt. Zijn complexe eigenheid was teruggebracht tot één woord: ‘vluchteling’. Hij voelde zich een hulpeloze baby die zijn weg nog moest zoeken in een nieuwe wereld. Het enige wat hij kon, was doorgaan.

In deze lezing (gebaseerd op zijn gelijknamige boek ‘Herboren’) neemt Majd je mee op sleeptouw doorheen de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht: van nieuwkomer tot actieve burger. Een uitzonderlijk verhaal, waaraan niet alleen vluchtelingen en nieuwe Belgen, maar álle Belgen een boodschap hebben.

Majd Khalifeh werkt als onderzoeksjournalist voor de VRT. Hij scoorde al meerdere exclusieve verhalen: zo was hij de eerste Europese journalist die een interview kreeg met de vader van de terrorist die verantwoordelijk was voor de aanslag in Nice, Frankrijk. Hij spreekt vier talen: Arabisch, Nederlands, Engels en Frans.

Donderdag 21 juni om 20 u.
Bibliotheek Kortenberg
5 euro. Sociaal tarief met vrijetijdspas
Inschrijven en betaling vooraf is verplicht en kan via de UiTbalie in de Bib, uitbalie@kortenberg.be of 02 755 22 80

Afbeelding (c) Majd Khalifeh – Koortzz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.