Aanbod voor kleuters

Tatertaal

tatertaal - kopie(Taalstimulering, werken aan ontluikende geletterdheid en muzische vorming)

Tatertaal is een project dat in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant is ontwikkeld voor baby’s en peuters. Het is een totaalpakket met een huisje, boeken en activiteiten, ontwikkeld voor het ondersteunen van begeleiders in kinderopvang/leersituaties die willen werken aan taalstimulering.

Tatertaal kan 10 weken uitgeleend worden (verlengen is eventueel mogelijk).

Tatertaalpakketten zijn zelf af te halen en terug te brengen.

Vraag hier je Tatertaalpakket aan.

 

Verteltassen

Deze verteltassen zijn in samenwerking met de kleuterjuffen opgesteld en ondersteunen je bij het uitwerken van een aantal thema’s. In de tassen zitten verschillende boeken en kleine educatieve materialen. De juffen lezen in een mapje elkaars tips en kunnen deze zelf ook aanvullen. Zo vormt het een bron van inspiratie.

Er zijn inmiddels 7 verteltassen met de volgende thema’s:
de ruimte, feest, dino’s, ridders, familie, communicatie en de luchthaven.

De verteltassen kan je 10 weken uitlenen (verlengen mogelijk).

Verteltassen zijn zelf af te halen en terug te brengen.

Vraag hier je verteltas aan.

Kamishibaitrolley

6a71ce507fdcd02f5da585a24631ddfd_1349814689

In deze trolley zitten 10 Kamishibaiverhalen rond verschillende thema’s, een verteltheatertje en een handleiding.

De kamishibaitrolley is zelf af te halen en terug te brengen.

 

Bibliotheekintroducties

bibintroducties - kopie

Op een ludieke en speelse manier laten we de kinderen kennismaken met alle aspecten van de Bib. Er kan gekozen worden om dit aan de hand van een thema te doen.
Voorbeelden van thema’s: sprookjes, dieren, kunst, kikker (van Max Velthuijs).

Vanaf het 1ste leerjaar kunnen leerkachten een afspraak maken voor een introductie, uitgezonderd tijdens de Jeugdboekenweek. Een introductie duurt ongeveer 90 minuten met rondleiding en verhaal. Intekenen doe je via de digitale inteken-kalender, minstens 3 weken op voorhand.

Vraag hier je bibliotheekintroductie aan.

 

Themapakketten

Wanneer een leerkracht een themapakket aanvraagt, stelt de Bib een pakket samen met de boeken die op dat moment ter beschikking zijn. Hiermee wil de Bib het leesplezier in de klas stimuleren, de leerlingen de materialen van de Bib leren kennen, de bibliotheek promoten en ondersteuning en stoffering bieden van de leesactiviteiten op school.

Graag de aanvraag een week op voorhand doorsturen. Themapaketten zijn zelf af te halen en terug te brengen. Er wordt een uitleentermijn van tien weken voorzien.

Vraag hier je themapakket aan.

 

Boekenboxen

Boekenboxen worden in kleuter- en basisscholen van Everberg, Meerbeek en Erps-Kwerps door de technische dienst geleverd. Intekenen is verplicht!

Doelstelling:

  • Ondersteuning en stoffering van de door de leerkracht aangeboden lessen in ruime zin van de scholen van de deelgemeenten.
  • De leerlingen krijgen de beschikking over voldoende en recent leesmateriaal.

Meer info of vraag hier je boekenboxen aan.

Voorleesmomenten

Op regelmatige tijdstippen komt een bibmedewerker of vrijwilliger in de klas voorlezen, met als doel de Bib meer bekendheid te geven, de kinderen een plezierig luistermoment te bieden en het leesplezier te bevorderen.

Per voor- of namiddag geeft de school maximaal 4 groepen op, ongeveer een halfuur per klas. In elke klas wordt er voorgelezen, met de kamishibai verteld of nieuwe boeken voorgesteld. Op aanvraag van de leerkracht heeft het voorleesverhaal een bepaald thema.

Meer info of vraag hier je voorleesmoment aan.