Aanbod voor lagere school

Schatkisten

koffers en kisten - kopieDe Schatkist is een onderdeel van het leesbevorderingsproject van de Bib. In de metalen ‘schatkist’ ontdekken de kinderen van het tweede leerjaar allerlei materialen van de bibliotheek. Bij elk materiaal hoort een denk- en/of doe-opdracht. Op die manier maken de kinderen ook kennis met jeugdauteurs. De Schatkist wordt gebracht en opgehaald door de technische dienst van de gemeente en blijft vier weken in de klas.

Vraag hier je Schatkist aan of kijk wanneer je kist geleverd wordt 

Reiskoffers

De Reiskoffers betreft hetzelfde principe als de Schatkisten, maar is voor kinderen van het vierde leerjaar.

Vraag hier je Reiskoffer aan of kijk wanneer je koffer geleverd wordt 

Stripkisten

De Stripkisten betreft hetzelfde principe als de Schatkisten en Reiskoffers, maar dan gevuld met strips en is voor kinderen van het zesde leerjaar.

Vraag hier je Stripkist aan.

Boekentrolley WO I

logo 100 jaar WOI nederlandsDeze boekentrolley is gevuld met boeken en een dvd rond het thema van WO I. Samen met een bijgeleverde inspiratiegids biedt deze trolley de leerkracht van het vierde, vijfde en zesde leerjaar tal van handvaten om met dit thema aan de slag te gaan. De trolley kan 4 weken uitgeleend worden en is zelf af te halen en terug te brengen.

Vraag hier je boekentrolley aan.

Bibliotheekintroducties

bibintroducties - kopieOp een ludieke en speelse manier laten we de kinderen kennismaken met alle aspecten van de Bib. Er kan gekozen worden om dit aan de hand van een thema te doen.
Voorbeelden van thema’s: sprookjes, dieren, kunst, kikker (van Max Velthuijs).

Vanaf het 1ste leerjaar kunnen leerkachten een afspraak maken voor een introductie, uitgezonderd tijdens de Jeugdboekenweek. Een introductie duurt ongeveer 90 minuten met rondleiding en verhaal. Intekenen doe je via de digitale inteken-kalender, minstens 3 weken op voorhand.

Vraag hier je bibliotheekintroductie aan.

Themapakketten

Wanneer een leerkracht een themapakket aanvraagt, stelt de Bib een pakket samen met de boeken die op dat moment ter beschikking zijn. Hiermee wil de Bib het leesplezier in de klas stimuleren, de leerlingen de materialen van de Bib leren kennen, de bibliotheek promoten en ondersteuning en stoffering bieden van de leesactiviteiten op school.

Graag de aanvraag een week op voorhand doorsturen. Themapaketten zijn zelf af te halen en terug te brengen. Er wordt een uitleentermijn van 10 weken voorzien.

Vraag hier je themapakket aan.

Werkbezoeken

Leerlingen en leerkracht kunnen in de bibliotheek terecht voor een werkbezoek. Een bibmedewerker maakt de leerlingen wegwijs in het gebruik van de bibliotheek, zowel aan de hand van de opzoekcatalogus als aan de hand van ZiZo-systeem in de rekken. Nadien gaan de leerlingen zelf aan de slag om het nodige materiaal voor een spreekbeurt of andere opdracht te vinden.

Intekenen doe je via de digitale inteken-kalender, minstens 3 weken op voorhand.

Vraag hier je werkbezoek aan.

Boekenboxen

Boekenboxen worden in kleuter- en basisscholen van Everberg, Meerbeek en Erps-Kwerps door de technische dienst geleverd. Intekenen is verplicht!

Doelstelling:

  • Ondersteuning en stoffering van de door de leerkracht aangeboden lessen in ruime zin van de scholen van de deelgemeenten.
  • De leerlingen krijgen de beschikking over voldoende en recent leesmateriaal.

Meer info of vraag hier je boekenboxen aan.

Voorleesmomenten

Op regelmatige tijdstippen komt een bibmedewerker of vrijwilliger in de klas voorlezen, met als doel de Bib meer bekendheid te geven, de kinderen een plezierig luistermoment te bieden en het leesplezier te bevorderen.

Per voor- of namiddag geeft de school maximaal 4 groepen op, ongeveer een halfuur per klas. In elke klas wordt er voorgelezen, met de kamishibai verteld of nieuwe boeken voorgesteld. Op aanvraag van de leerkracht heeft het voorleesverhaal een bepaald thema.

Vraag hier je voorleesmoment aan.